28 Mart 2006 Salı

Dünyaya açılma tutkumuz…

27.03.2006 / Turk.Net -Türkiye’de pop müziğin 60’lardaki Türkçe sözlü aranjman dönemiyle başladığını varsayarsak, ortalama 45 yıldır Türkçe şarkılar üretiyor, dinliyoruz. Ajda Pekkan’dan Nilüfer’e, Barış Manço’dan Ayla Algan’a kadar pek çok sanatçımızın yurtdışında yayınlanan yabancı dilde 45likleri ya da albümleri oldu. Ama ne yazık ki bekledikleri, ya da beklediğimiz çapta yankılar uyandırmadı hiçbiri. Öyle ya, elin İspanyolu, İtalyanı, Portekiz’i ve hatta Yunan’ı bile dünyada başarılı olabilmiş sanatçılar çıkarırken, tarihiyle, geçmişiyle, müziğiyle övünmekten her zaman gurur duyan biz Türkler’in bir kös talihi vardı ki sormayın. Yedi cihana düvel olmuş bir şarkıcımız olmadı, olamadı gitti.

Türklerin yurtdışıyla ilgili makus talihinin yıllarca umut bağladığımız “Eurovision” kanadında ise başta Ajda Pekkan olmak üzere birçok ünlü isim ülkemizi temsil etmesine rağmen, başarı ancak ilk katıldığımız 1975 yılından tam 28 yıl sonra, Sertab Erener’le geldi. Arkasına Sony Music gibi bir babayiğit almasına karşın, yarışmadan sonra dünyada da yayınlanan No Boundaries albümü, biraz içeriğinden, biraz da şirketin promosyon ve strateji hatalarıyla beklenen (bence aslında hak da eden) ilgiyi The One, Breathe in Deeper ve It Takes More gibi harika şarkıları olmasına rağmen göremedi. Yine de Sertab’ın 2000’le birlikte başlayan Avrupa macerasında Eurovision’un ve bu albümün, iyi bir altyapı oluşturduğunu ve bir sonraki İngilizce albüm için iyi bir hazırlık süreci olduğunu söyleyebiliriz.

Belki de en şanslısı Tarkan’dı. 1997’de Şımarık’la bir nebze de olsa bu yönde en umut veren adımları attıysa da, bu rüzgarın gerisini getiremedi getirmesine ama bugün çıktı yarın çıkacak derken, nihayet İngilizce albümünü 7 Nisan’da tüm dünyayla (bunun da herhalde açılımını duyarız yakında) aynı anda çıkarıyor. Gerçi Bounce single’ıyla Türkiye’de burunlar biraz bükülmüş, belki Tarkan’dan çok daha iyisini beklediğimizden (ve elbette daha iyisini de yapabileceğinden emin olacak kadar ona güvenimizden) olsa gerek, bu single beklenen “patlamayı” aslında yapamamıştı. Bunda, şarkılarının birkaç ay öncesinden mp3 olarak dışarıya sızdırılmasının sebep olduğu söylendiyse de, herkes biliyordu ki patlamayı hak eden şarkı mp3’le de olsa patlardı.

Albümün adı “Come Closer”. İçinde balad da var, en fıkırından “Tarkan” şarkıları da. Sanırım Şımarık’ın da yepyeni bir versiyonu. Bakalım neler olacak? Umalım ki artık başarılı olsun ve Türkiye’den de bir dünya starı çıksın artık…

OLCAY TANBERKEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder