Avrupa ve Amerika’da 2000’li yılların başında (belki daha öncesi de olabilir) başlayan ve bir çok ülkede yaygın olan yasal mp3 satış sistemi, ülkemizde de ilk olarak geçen yıl Sibel Tüzün’ün “Seviyorum Seveceğim” single’ının sanatçının web sitesinden satışa sunulmasıyla başlamıştı. Bir portal olarak birden fazla sanatçı ve şarkıyla bu işe soyunan ise ilk olarak Hitindir sitesiyle Sertab Erener ve Demir Demirkan’ın Simya Müzik’i oldu. Pop müziğimizde yıllardır inmediği en tepelere Eurovision zaferiyle birlikte şimdi daha rahat kurulmuştu kurulmasına ama, Sertab da bazı diğer sanatçılar gibi korsan satışlardan ve mp3 çılgınlığından muzdarip olanların başında geliyordu. Erener ve Demirkan’ın kendi şarkıları dışında Fatih Erkoç, Duman, Teoman, Nev, Vural & Focan Project gibi farklı isimlerin çalışmalarının da yeraldığı sitede mp3 satışı dışında Sertab ve Demir’in çeşitli konserlerinden özel kayıtlar ve bazı video klipleri de indirilebiliyor. Sitenin bugünlerde en fazla ilgi gören ürünü ise Demir Demirkan’ın henüz piyasaya da çıkmamış olan “Hayat Nedir” single’ı.
Hitindir’den sonra dijital platformda kendine yer arayan bir diğer site de yakın zamanda Power grubundan geldi. Powerclub adlı platformda yerli yabancı çok sayıda sanatçının şarkıları yasal olarak tek tıklamayla bilgisayarınıza inebiliyor. 70.000 gibi ciddi bir rakamla telaffuz edilen şarkı arşivlerinde Robbie Williams’tan Metin Arolat’a yerli yabancı farklı tarzlarda epeyce seçenek sunuluyor ama arşivlerin kategorilenmesi konusunda biraz eksikler var gibi gözüküyor. Bir de bir albümdeki şarkıların yanında kullanıcıya sunulan puanların biraz haksız bir rekabete meydan verdiği ortada. Doğrusu, hangi satıcı sattığı ürünün kötü olduğunu müşteriye söyler ki?
Her iki sitenin de mp3leri teker teker indirmek isteyenler için 1 YTL gibi bir fiyat biçtiği görülmekle birlikte, bir albümü tümüyle indirmek isteyenlere özel bir indirim seçeneği sunulmamış. Bununla birlikte örneğin Hitindir’de “Hayat Nedir”in mp3 ve video klibinin birlikte alınması durumunda özel bir indirim söz konusu. Ayrıca her iki sitede de kredi kartı dışında farklı ödeme seçeneklerinin de yer alması şart gibi gözüküyor. Yakında Doğan grubunun da piyasaya girmesiyle sayıları hızla artacak olan bu mp3 satış sitelerinin her birinin diğerine göre avantajlı ve farklı olması da sunulan ürünlere ve elbette asıl belirleyici olan son sözün sahibi kullanıcılara bağlı.
Kuşkusuz bu iş, dinleyicinin müzik setinde ya da discman’inde dinlediği sanatçının albüm kartonetini elinde tutuyor olmanın verdiği hazzı birdenbire yok edebilecek ya da piyasanın plaktan cd’ye geçişi kadar kolay adapte olabileceği bir iş değil. Yine de mp3 çılgınlığının -hem fiziken hem ruhen- bir virüs gibi çok hızlı biçimde yayıldığı şu yıllarda albüm satışlarının da dibe vurmasıyla müzik şirketlerinin yavaş yavaş dijital çağa ayak uydurmaları ve bu iki site gibi yasal platformlarla dinleyiciye farklı seçenekler sunmaları, korsanla mücadele açısından olumlu bir gelişme.
OLCAY TANBERKEN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder