17 Mart 2006 Cuma

Mp3 çılgınlığı

17.03.2006 / Turk.Net

İnternet ve mp3 çılgınlığı, dünya müzik piyasasını bizden çok daha önce sardığı için Türkiye gibi korsanın kol gezdiği ülkeler dışındaki medeni ülkeler acil ve gayretli çözümlerle müziğin dağılımını yasal bir zemine oturtmakta zorlanmadılar. Özellikle i-pod ve mp3 cihazlarının da yaygınlaşmasıyla evinizden çıkmadan istediğiniz şarkıyı bedelini ödemek kaydıyla kişisel bilgisayarınıza indirmek çok kolay. Ülkemizde Powerclub ve Muziplay gibi yasal siteler, bu işi artık bizim de yasal olarak uygulamamız gerektiği konusunda umut verici girişimler oldu. Ancak bu siteler bekledikleri ilgiyi görüp gerçekten başarıyı yakaladılar mı? İşin bu kısmı için ise toplum olarak sanırım biraz daha zamana ihtiyacımız var.

Albüm satışlarının artık iyice dibe vurduğu şu günlerde sadece konser ve ekstralardan para kazanan sanatçılara da büyük görev düşüyor elbette. Biri diğerini hatırlatan, birbirine çok benzeyen ve aynı altyapılarla ‘oyalandığımız’ şarkılar yerine göğsümüzü kabara kabara ‘Evet bu ülkede iyi müzik yapılıyor’ diyebileceğimiz şarkılarla hem kendi kariyerlerinde hem de müzik piyasamızda önemli noktalara gelmeleri, korsanı iyi ve kaliteli müzikle yenmeleri zor olmasa gerek. Dikkat ederseniz 90’lı yıllarda başlayan ve son yıllarda iyice doruğa çıkan ‘eski şarkılara cover yapma modası’nda işi iyice abartanlar, neredeyse her yeni albüme 70’ler ve 80’lerden kopup gelen şarkılardan 1-2 tanesini ekliyorlar. Bunda elbette içi boş şarkı sözlerinin giderek artmasının ve yeni bestelerin müzikalite olarak eskilerini aratmasının payı çok büyük. 90’lı yılların da yavaş yavaş nostalji havuzuna atıldığını görmek ise şarkılarla birlikte acaba yılları da mı kolayca harcıyoruz diye düşündürtüyor. Müzik piyasası ise korsanla mücadelede yasal mp3 satışı dışında son olarak birçok sanatçıyı biraraya getiren ‘compilation’ yöntemlerini deniyor. Her biri ses getirmiş 18 Türkçe rock şarkısından oluşan ‘Türk Rock’ ve 64 hit şarkıdan oluşan ‘64’ derlemesi iki güzel örnek.

Herşeye rağmen iyi müzik dinleyicilerinin imkanları dahilinde sevdiği şarkıları ve albümleri orijinal satın almaya devam edecekleri konusunda şüphem yok. Tek korkum, mp3 ve korsanla birlikte değişen alışkanlıkların albümlerin fiziksel olarak da yokolmasına ve plak ve kasetlerden sonra şimdi de cd’lerin ortadan kalkmasına yol açma ihtimali. İşin rotası bu yönde devam ediyor etmesine ama eminim benim gibi ne plaklarından ne de cd’lerinden vazgeçmeyi göze alacak tutkulu dinleyiciler de vardır. Zira iyi bir albüm, içerdiği şarkılar kadar dokunmak ve saklamak isteyeceğimiz bir albüm, kartonet tasarımı ve hep hatırlayacağımız bir kapak resmi de demektir aynı zamanda…


OLCAY TANBERKEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder