23 Aralık 2006 Cumartesi

Bir 'Çakkıdı' daha olsa...

(22.12.2006 /Turk.Net) Şöyle arkamıza yaslanıp keyifle bir Eurovision’a daha odaklanamayacağız anlaşılan. Baksanıza Kenan Doğulu’nun bu yıl Eurovision’da Türkiye’yi temsil edeceğinin açıklanmasının üstünden daha 3 gün bile geçmemişken dil tartışmaları başladı yine. Herşey Kenan’a Türkçe mi İngilizce mi yarışacağı sorusuna verdiği ‘Türkçe katılmakta ısrar etmek eski kafalılıktır’ cevabıyla alevlendi. Başta TDK, yazılı bir basın duyurusuyla ‘Keramet İngilizce’de olsa Sertab 1.olurken, yine İngilizce yarışan İngiltere sonuncu olur muydu?’ demiş. Milletvekillerinin bir kısmı ve bazı partililer de Kenan’ın bu açıklamasına sert tepki göstermişler. Yine bazı müzik adamlarına sorulmuş, görüşleri alınmış, manşetlere taşınmış. Bir de ona köstek ya da destek çıkan sanatçı dostları da var elbette. Dikkat ederseniz medyada sıra hep aynı düzende işliyor her sene. Yani değişen bir şey yine yok:)

Soru hep aynı: ‘Eurovision’da hangi dilde yarışmalıyız?’. Aslında bu soruya vereceğiniz yanıt, tam da Eurovision’a hangi pencereden baktığınızla eş anlamlı. Kazanmak mı istiyoruz, yoksa boynumuz bükük kalmasın mı? Bölgenin güçlü ülkelerinden kuzeye, Baltık ülkelerinden eski Sovyet topraklarına kadar cümle elalem bu müzik yarışmasında sahne alırken biz de bir köşede ezik kalmayalım, boyumuzu posumuzu gösterelim şu Avrupa’ya mı demek istiyoruz her sene, yoksa gerçekten önemi büyük olan bu yarışmada alacağımız ciddi başarılarla Türkiye’nin adını üstlerde tutmak ve Türk müziğinin kalitesini öne çıkarmak mı? Milyon dolarlar verip de yapamayacağımız ülke tanıtımını o 3 dakika içinde değil de, yarışmayı ve organizasyonu topraklarımıza getirip Avrupa’nın dikkatini ve ilgisini buraya çekmek mi? İşte ‘Hangi dil’ sorusuna vermemiz gereken cevap, bu sorulara olan yanıtımız demek aynı zamanda. Türkçe tabii ki ana dilimiz ama sadece bizimki mi bulunmaz hint kumaşı, diğer milletler dillerini sevmiyorlar mı hiç? Eurovision’a katılan nerdeyse tüm ülkeler dil serbestliği avantajını kullanarak İngilizce ağırlıklı yarışıyorlar ve yarışma istatistiklerine bakıldığında da zaten görülüyor ki herkesin anlayabildiği İngilizce şarkıların birincilikleri çok fazla, zaten son yıllarda da ana diliyle yarışanların üst sıralarda olmaları çok nadir.

Belki Kenan Doğulu daha başka bir üslupla bunu anlatabilirdi, bu açıklamasını da tecrübesizliğine verelim. Ben inanıyorum ki bu yıl farklı bir yıl olacak ve Athena’dan sonra ilk kez Türkiye’nin adını üst sıralarda görebileceğiz. Yeter ki sözlerden ziyade müziğiyle öne çıkabilecek iyi bir şarkı bulsun Kenan. Sezen Aksu da destek vereceğini açıklamış. Bakarsınız yeni bir ‘Çakkıdı’yla çıkagelir, fena mı olur?

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder