29 Aralık 2009 Salı

2009'un en iyileri

(28.12.2009/Turk.Net)

Ekonomik krizlerle boğuştuğumuz, boğum boğum boğulduğumuz bir yılın ardından geriye dönüp de yılın muhakamesini yapacaklardan değilim. Olmuşla bitmişe, ölenle ölmüşe, sevmiş ama sevilmemişe çare yok ne de olsa!

Koca bir yılı daha devirdik devirmesine, şu zalim hayat bizden bir yıl daha çaldı çalmasına ama yıllar sonra 2009 deyince hatırlayacağımız, en azından müzik tarihimizin bize anlatmaya çabalayacağı (ki öyle bir çabadan söz etmek mümkün inşallah olacaktır) sesler, şarkılar ve albümler olacaktır ileride. Gelin bir göz atalım, neler dinlemiş neler sevmişiz bu yıl?

Hemen belirtelim ki Şebnem Ferah ile Candan Erçetin bu yazının konusu dahi olamazlar. Durun telaşa gerek yok sayın okuyucu, 2009'a hakaret olur çünkü, onca albümün yanına bu 2'sini de "sıkıştırıvermek"! Hem çıkış tarihleri nedeniyle, hem de bütün bir albüm değerlendirmesi olarak elbette 2010'un konusu olacaktır birer başucu eseri sayılabilecek ikisi de.

Sertab Erener Eurovision sonrası döneminde biraz sakin bir dönemece girmiş, 6. solo albümüne adını veren "Aşk Ölmez" gibi kendi halinde ve duygu yüklü bir şarkıyla sevenlerini hayal kırıklığına uğratmamayı bilen bir yorumcu olarak hem konserlerine hem de albümlerine devam etmişti. No Boundaries albümünün (belki stratejik hatalar belki şanssızlık diyelim) hakettiği ilgiyi görememesinden sonra yurtdışı defterini bir süre için kapatan sanatçı bu defteri Demir Demirkan'la beraber epeydir üzerinde çalıştıkları "Painted On Water" albümünü nihayet yayınlayarak bu yıl bir kez daha açtı. Anadolunun en güzel türkülerini, üzerine yazdığı İngilizce sözlerle caz ve world music kategorisinde dünyaya o eşsiz yorumuyla adeta hediye eden Erener, başından itibaren dolu dolu olan kariyerine çok özel bir albüm kazandırmakla kalmadı, bu albümüyle Amerika'da da adından ciddi olarak söz ettirmeye başladı. Öte yandan, 2009 yazı boyunca kulaklarımızda olan Soner Sarıkabadayı imzalı "Bu Böyle" ile yeni bir dönemin de müjdesini veren sanatçı, yılın sonuna doğru yayınladığı "Açık Adres" ile gönülleri bir kez daha fethederek Mayıs ayında yayınlayacağı yeni solo albümünün de dinleyiciye özlenen Sertab'ı geri vereceğinin sinyallerini veriyordu belki de.

Yılın açılışını yapan Zuhal Olcay'ın "Aşkın Halleri", kuşkusuz en sevilenler arasında yerini kolaylıkla aldı. Olcay bildiğimiz Olcay, yine kalite tavandı tavan olmasına ama Bülent Ortaçgil ve Ezginin Günlüğü'nün de bu kalitede payları büyüktü. Gülben Ergen pahalı prodüksiyonlara gerek duymadan da güzel albüm yapılabileceğini akustik projesiyle herkese gösterdi, samimi ve içten bir albümdü "Uzun Yol Şarkıları". Nostaljiyi dönem dönem kullanan kimi sanatçıların aksine bu kez tüm bir albüm olarak bunu bir konsepte dönüştürebilen Göksel'in "Mektubumu Buldun mu"su epey sevildi. Türk popunun divalarından Nazan Öncel, fanatik hayranlarının sözünü ve yüreğini dinlemiş, bu kez 90'ların çok özel albümlerine imza atan bir müzisyen olarak yine o yılların ruhunu aratmayan kalitede bir başyapıtla karşımıza çıkmıştı bu yıl: "Hatırına Sustum". Nil Karaibrahimgil "Seviyorum Sevmiyorum" ve albümün bir diğer videosu "Duma Dum" ile sevilenler arasındaydı. Nilüfer Kayahan sonrası döneminde Karar Verdim'in ardından "Hayal" ile yine hayranlarını üzmedi. On parmağında on marifet Mustafa Cecelinin "Limon Çiçekleri" ise yıla damgasını vuran bir diğer şarkıydı, kuşkusuz.

Murat Dalkılıç'tan "La Fontaine", Babutsa'dan "Yanayım Yanayım", Emir'den "Eline Düştüm" ya da Hadise'den "Düm Tek Tek", cıstak cıstak Türkçe pop sevenler ve oryantel sosla dansetmekten hoşlananlar için yılın vazgeçilmezleri oldular. Ama elbette hiçbiri Ajda'nın "Resim"i kadar sevilmedi, yılın en "hit" şarkısı tabii ki onunkiydi. Eurovision'da zafer yine bir başka bahara kaldı, teselliyi Manga'nın MTV ödülünde bulduk. Hande Yener 3 elektronik albümle oyalanma döneminden sonra popa geri döndüğü açıklamasıyla yılın şokunu yaşatırken, bir de baktık ki bir yıl daha elimizden kayıp gitmiş:)

Yılın "tahammül edilemeyenleri"ni bir başka yazıya bırakalım ve herkese mutlu ve en güzelinden bir yeni yıl dileyelim:)

Herkese müzik dolu günler!

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder