7 Ekim 2006 Cumartesi

Arşivlerde yer açın

Odeon’un ilk 3 albümü 45lik severler ve 60’lı 70’li yılları özlemle hatırlayanlar tarafından çok sevilmiş ve tutulmuş ‘Bak Bir Varmış Bir Yokmuş’ serisi, uzun bir aradan sonra bu kez 4.albümle devam ediyor. Doğrusu, benzer bir proje olarak Hakan Eren’in Bir Zamanlar serisinin de müzik marketlere girmesiyle Odeon’un bu projeyi durdurduğunu düşünüyorduk ama zaten bugünün saçmalıkları arasında kendine müzikmarketlerde iyi kötü yer bulabilmiş bu ‘yerli oldies’ türünün, tıpkı Avrupa’da ve Amerika’da yıllardır olduğu gibi tutması, iyice oturması gerekiyordu. Bazıları bu albümlerin yalnızca meraklılarınca ilgi gördüğünü dile getirseler de (ki satış rakamlarının da çok iyi olması gerekmiyor aslında) henüz hiçbir şarkısı dijital ortama aktarılmamış daha bir sürü ‘gerçek’ sanatçılarımız dururken bu tür projelerin hiç aksamamasını, her sonraki albümde daha bir heyecanla devam etmesini diliyoruz.

Gelelim bu 4.albümde kimleri dinlediğimize…Nilüfer ‘Körebe’ gibi klasik olmuş bir şarkıyla bu albümde yeralırken, Tanju Okan da diskografisinin önemli bir yapıtıyla, ‘Gözünde Yaşlarla’ ile hatırlanıyor. İlk kez Kalan Müzik’in ‘Yeşilçam Şarkıları’ albümüyle bir şarkısı dijital ortama aktarılan Semiramis Pekkan Odeon’un albümünde bu kez ‘O Karanlık Gecelerde’ ile yer almış. Nur Yoldaş’ı bu albümde ‘Sultan-ı Yegah’ ile kazandığı asıl şöhretten çok önce söylediği, 1974 tarihli ‘Bile Bile’yi söylerken buluyoruz. Ajda Pekkan’dan Gönül Turgut’a bir çok sanatçı tarafından yorumlanan ‘Dünya Dönüyor’ ise ilk kez söz sahibinin, Fecri Ebcioğlu’nun yorumuyla bu albümde karşımıza çıkıyor. İlk kez 1981 Eurovision’uyla adını duyuran Ayşegül Aldinç’in Mehmet Teoman’la olan efsane düeti ‘Hastane’ de yine bu albümle ilk kez cd ortamında yayınlanan şarkılarından biri. Geçtiğimiz yıllarda Kıraç’ın yeniden gündeme getirdiği ‘Yok yok yalan deme’ de sahibinin sesinden (Ferdi Özbeğen) Bak Bir Varmış Bir Yokmuş 4.albümünde. Diğer isimlerden bazıları ise Cahit Oben, Ayla Algan, Modern Folk Üçlüsü, Nesrin Sipahi, Dario Moreno ve Juanito.

Müziğin divalarından ‘Ölmeyen Nağmeler’

Türk müziğimizin unutulmaz yıldızlarından Behiye Aksoy, Müzeyyen Senar ve Hamiyet Yüceses’in en iyi şarkılarından derlenen best of’ları EMI etiketiyle piyasaya sürüldü. Her biri kendi şarkılarıyla uzun yıllardır sevilen ve dinlenen bu 3 ismin şarkıları da böylelikle dijital ortama ve dolayısıyla gelecek kuşaklara aktarılmış oldu.

Her 3 albümün kartonetlerine yazılarıyla katkıda bulunan Naim Dilmener’e katılmamak elde değil: ‘Bu albümlerin yayınlanmasıyla birlikte, popüler müzik geçmişimizin (her biri çok önemli) onlarca şarkısı kaybolmaktan kurtulacak, geleceğe aktarılmış olacak. Bir yandan da genç kuşak, her şeyin ama (aşk-ayrılık dahil) her şeyin farklı bir duygu ve mantık ile yaşandığı ‘o eski günler’ hakkında daha fazla şey öğrenme imkanını bulacak’.

Semiramis Pekkan da artık ‘online’!

Birçoğumuz keşke müziği hiç bırakmasaydı diyoruz ama ne yazık ki Süperstar’ın kızkardeşi artık şarkı söylemiyor. Epeyce sayıda plağı ve unutulmaz şarkıları olduğu kadar birçok kez de kamera karşısına geçmiş bu dev starın da artık bir web sitesi var. Aynı zamanda sıkı bir Ajda Pekkan fanı da olan Vedat Gürtan’ın, hayranı olduğu Semiramis Pekkan’a yaptığı bu site dileriz ki Pekkan’a, uzun yıllardır ondan beklediğimiz bir ‘best of’ albümü için de bir ilham olur...

http://www.semiramispekkan.net

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder