18 Kasım 2006 Cumartesi

Kendi kalene gol atmak diye buna denir

Tam da ‘ne güzel bak bizim de MTV’miz var, eller çatlasın’ pozisyonunda göğsümüzü kabartan MTV Türkiye’nin yayına başlamasıyla sevinmiştik ki, acı haber genel müdür Esra Oflaz Güvenkaya’nın açıklamalarıyla tez zamanda ülke gündemine bomba gibi düştü. Ajda Pekkan ve Sezen Aksu gibi yaşlı(!!!) sanatçıların video klipleri bu ekranda yayınlanmayacakmış! Doğru okudunuz, ben de Sabah’taki bu röportajı okurken gözlerime inanamayıp satırları yeniden okudum ama hayır, gördüğüm hatalı değildi ne yazık ki. Gerçi her ne kadar MTV’den bu açıklamanın çarpıtıldığı yönünde duyumlar aldıysak da, bu röportajda da belirtildiği gibi bu kanalın bir stratejisi varmış ve bizim bu ekranda ne izleyip izlemediğimize ‘merkez’ karar veriyormuş. Biri bunun şaka olduğunu söylesin, yoksa bir reklam kokusu mu alıyorum?

Tabii tartışmalar bir anda alevlenince bugün yine gazetelerde tepkiler sürüyordu. 30 yaşını aşan sanatçıların yaşlı bulunduğu gerekçesiyle kanalda yer alamayacağı gibi bir haber, bomba değil de nedir zaten? Sezen Aksu özellikle 80lerdeki etkisi ve 90lardaki pop patlamasına olan katkısıyla yerleştiği ve bir daha da çıkmadığı kalplerde hala ilk günkü tazeliğini koruyor ve bugün bile hala mesleğinin doruğunda şarkılar üretebiliyor, piyasaya bir çok genç sanatçı hazırlıyorken neden MTV ‘Türkiye’de (tırnak içindeki ülke adına lütfen dikkat) yer alamayacağının nasıl bir açıklaması olabilir? Yüzünü tümüyle batıya çevirmiş bir ülkeye adeta müziğiyle ve herşeyiyle öncülük etmiş ve yurtdışında birçok festival ve yarışmada ülkemizi temsil etmiş, bilmem kaç küsur ülkede farklı dillerdeki onlarca şarkısıyla albümleri yayınlanmış Ajda Pekkan gibi bir divanın gayet trendy olan ve haftalarca satış listelerinin en üstlerinde yeralan son albümünün neden bu kanalda yer alamayacağını bir dinleyici olarak gerçekten merak ediyorum. Klipleri MTV Europe’da bile yeralmış olan, Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve özellikle Almanya’da milliyeti ‘Türk’ olmayan ciddi bir fan kitlesine sahip bir Mustafa Sandal’a ya da Eurovision gururumuz Sertab Erener’e yaşları 30’u çoktan aştı diye sırt çevirmek hangi akla hizmet ediyor? Türkçe popta son yılların en iyi çıkışlarından birini yapan Murat Boz'un kliplerini bile tarzı uygun değil diyerek veto eden MTV Türkiye ne yapmaya çalışıyor?

Türkiye'de her yaştan dinleyicisi olan ve 'Türkçe pop' kategorisi içinde yeralan 2 çok büyük star başta olmak üzere, sadece yaşı dolayısıyla bazı sanatçılara ambargo konulması bir hayal kırıklığından öte, bu sanatçılara ve Türk dinleyicine yapılan bir ‘ayıp’tır. Kendilerine 'Ama Madonna 48, Tarkan da 33 yaşında, onları neden yayınlıyorsunuz' sorusuna ise, 'Evet onlar da bizim yaş sınırımızın üstündeler ama izleyici onları genç kategorisine koyuyor' gibi bir cevap veren bir kanalın Türkiye'de tepki çekmemesi olanaksızdır.

McDonalds'ın bile bulunduğu her ülkede oraya özgü hamburger yaptığı bir dünyada yaşıyoruz ve birçok ülkede olduğu gibi ‘pop müziğin’ bu ülkede de bir standardı yok ve değişime ve devinime her zaman açık bir tür. Dolayısıyla ‘Konu yaş değil, aslında biz Türkçe popu avam buluyoruz’ denilseydi inanın en azından bir tutarlılık olurdu, o zaman neden isminin içinde Türkiye geçen bir kanalı bu ülkede kurdunuz ki? Aslında tartışılması gereken asıl nokta belki de bu kanalın Türkçe popun kendi içindeki gelişimine ya da değişimine nasıl ve ne şekilde müdahale hakkı olabileceği olabilir. Her sanatçının her yaştan dinleyeni olabileceğini ve her sanatçının da her yaşa hitaben şarkı yapabileceği gerçeğini birilerinin görmesini ve ‘Türkçe pop’un tarzının ne olabileceğine ya da ‘hangi kısmının’ sansürlenebileceğine -hele hele içimizden olmayan- birilerinin karışmamalarını diliyorum.

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder