8 Kasım 2006 Çarşamba

Köprüler: İki Dünya

Bülent Ecevit’le birlikte son günlerde verdiğimiz kayıplardan biri de müzik dünyasından geldi. Enstrümental müziğin babası sayılan Paul Mauriat, 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. İlk ününü Amerika’da 1961 yılında Little Peggy Lee’nin seslendirdiği “I will follow him” şarkısıyla kazanan sanatçı, kendi adıyla kurduğu orkestrasıyla yaptığı ve dünyanın pek çok ülkesindeki compilation’lara giren yüzlerce bestesiyle, ünlü şarkılara yaptığı düzenlemeleriyle her zaman hatırlanmaya devam edecek.

Türk enstrümental dünyası da son haftalarda oldukça hareketlendi. Şu günlerde bir çok müzikmarketi dolaşırken kulağınıza çalınması muhtemel olan 2 albüm oldukça ilgi görüyor. Bunlardan biri geçtiğimiz yıl yayınladığı ‘Paradoks’ albümüyle ilgi gören Ahmet Koç’un yeni albümü ‘Sağanak’. Yedi Karanfil, Yediveren Anadolu ve Yol Türküleri gibi birçok enstrüman albümde rastladığımız Ahmet Koç, ‘Sağanak’ta Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Sting, Phil Collins gibi isimlerin unutulmaz şarkılarını 36 kişilik dev bir orkestra ile yorumlamış. İki CD’lik albümde toplam 20 şarkı var. Albümün ilk klibi ise Dijital Sanatlar’dan Gürcan Keltek yönetmenliğinde Lalo Schifrin’in unutulmaz film müziği "Mission Impossible"a çekilmiş. Diğer albümse, yine benzer bir konseptle piyasaya sunulan ‘Köprüler: İki Dünya’ adını taşıyor. Klasik Batı Müziğiyle kendi coğrafyamızın müziğini uyumlu biçimde harmanlayan ve de doğu ve batı arasında notalar aracılığıyla bir köprü oluşturan albümde Erkan Oğur, Okay Temiz, Halil Karaduman, Ercan Irmak gibi usta isimlere rastlıyoruz. Gürol Ağırbaş'ın düzenlemeleri de bu eşsiz parçaları şaşırtıcı bir dünya müziğine dönüştürmekte oldukça başarılı. Vivaldi ya da Mozart klasiklerini bir de bize özgü düzenlemelerle arşivinize katmanızı tavsiye ederiz.

Şu sıralar hem Tarkan’ın sanat müziği albümü hem de Celine Dione’un vokalisti Karen Hannah’ın Sezen şarkılarından yapacağı İngilizce albümü dolayısıyla Amerika’da yoğun günler geçiren Minik Serçe’nin besteleri adeta yıllanmış şarap gibi değerlenmeye devam ediyor. “Firuze”, “Sen Ağlama” ya da “Her Şeyi Yak” gibi unutulmaz Sezen şarkıları şimdi de Mehmet Cemal Yeşilçay ve Özer Arkun tarafından enstrümantal olarak bir albümde toplandı. Türkiye’den önce Avrupa’da piyasaya çıkan “İnci Taneleri” adlı bu albümü şimdi Türk müzikmarketlerde de bulabilirsiniz…

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder