5 Ocak 2007 Cuma

Dolapdere Big Gang

(05.01.2007 /Turk.Net) Yılbaşından haftalar önce neredeyse bütün Beyoğlu'yu inleten grubu ancak yeni yılda dinlemek nasip oldu. "Dolapdere Big Gang", adı üstünde Dolapdere’den çıkan bir çete. Sekiz kişilik bu ekibin diğer çetelerden farkı ise suç işlemek için değil, müzikal bir savaş için bir araya gelmiş olmaları. 2.5 yıldır Beyoğlu’nda farklı mekânlarda sahne alan grup dünyaca ünlü pop ve rock şarkılarını darbukayla, klarnetle, neyle ve saksafonla yorumluyorlar. "Local Strangers" adlı ilk albümleriyle "Englishman in Newyork"u ya da "Something Got Started"ı sazlı sözlü bir oyun havası kıvamında dinlemek, "It’s Raining Men"le ya da "Serenade" ile iki göbek attırmanız imkânsız değil.

Dj ve müzisyen Önder Ulugür tarafından kurulan Dolapdere Big Gang’in elemanları Mercan Dede’den Seda Sayan’a, Niran Ünsal’dan Muazzez Abacı’ya kadar birçok sanatçının arkasında çalmışlar, şimdi ise sıra kendilerinde… Cümle âleme yayılmış ve popüler olmuş yabancı şarkıları Türk enstrümanları eşliğinde adeta dudak uçurtan düzenlemelerle tanınmaz hale getirip bambaşka bir hava katmışlar. Bir anlamda "O şarkılar bu topraklardan çıksaydı işte böyle çıkardı" mesajını veriyorlar. Hem de çok güzel duygularla.

Dünya-Erdal Kızılçay ve Fuat Güner’in 2000’lerin başında yaptıkları ve Beatles şarkılarını alaturka müzik eşliğinde dinlediğimiz "Beatles Alaturka" bu türün ilk sayılabilecek örneklerinden olmuştu. Sertab Erener’in önce "One More Cup Of Coffee"yi, sonra da Madonna’nın "Music"ini bize özgü düzenlemelerle söylemesi ise hala belleklerde. Kısa bir süre önce de yine dünyaca ünlü şarkılar yerli enstrümantal ustalarımızca ele alınmış, bunların başında da Ahmet Koç’un "Sağanak"ı gelmişti. "Köprüler: İki Dünya" albümünde ise Erkan Oğur, Okay Temiz, Halil Karaduman, Ercan Irmak gibi usta isimler Vivaldi ve Mozart gibi isimlerin klasiklerini de bize özgü olarak yeniden düzenlemişlerdi. Şimdi bunların yanına tamamı genç isimlerden kurulu bu şahane Dolapdere Çete’sini koyabiliriz. "Losing My Religion", "Can’t Take My Eyes Off You", "Feel" ya da "Enjoy The Silence" gibi şarkıları bir de böyle dinleyin bakalım, bayılacağınıza eminim.

***

Odeon, daha önce ayrı ayrı piyasaya verdiği 4 Nilüfer albümünü bu kez tek bir kutuda sunuyor. "Nilüfer'74", "Müzik", "Selam Söyle" ve "Sürprizler" adını taşıyan albümlerden 3'ü, sanatçının ilk yıllarını, "Sürprizler" albümü ise daha önce yayınlanmamış Nilüfer kayıtlarını içeriyordu. Sanatçının 35.yılına denk düşen bu çok özel çalışma tam arşivlik türden.

2007'nin hepinize sağlık, başarı ve huzur getirmesi dileklerimizle, herkese mutlu yıllar!

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder