4 Mayıs 2006 Perşembe

Arkabahçe: “Evindesin”

2006 yılının ilk yarısını yavaş yavaş tamamlarken Duman, Mor ve Ötesi ve Manga gibi artık popüler olduklarını kimsenin tartışmadığı rock gruplarının yanında alternatif soundlarla da karşımıza çıkan grupların da çoğaldığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde Redd grubunun yeni albümünün haberini okudum, ilk albümlerinin çok ses getirmese bile oldukça başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu yazıya konu olan ise Redd ayarında (tarz olarak bu ikisi belki kulağıma yakın geldiği içindir) bir grup: Arkabahçe. “Indie Rock” denilen bir tarzı olduğu söyleniyor. “Indie” bildiğimiz rock’ın bir dalı, ya da artık bu topraklarda da bir nebze olsun saygı görmeye başlamış ‘rock müzik’ klasörünün bir alt klasörü gibi bir şey). Yani alternatif olmaktan ziyade, daha çok bağımsız, kendi halinde ve ticari amaç gütmeyen bir rock anlayışı anlamına geliyor (sözlüklerin yalancısıyım).

Ozan Karaca ve Kubilay Çakır’ın 1994 yılından beri olan müzikal arkadaşlıklarıyla 2002 yılına gelinmiş ve grubun ilk temelleri İngilizce şarkılarla atılmış. Gruba bas gitarda Osman Ersoy’un da katılımı ile Arkabahçe ismini alan grubun vokali Ozan Karaca, gitarda ise hem Karaca hem de Kubilay Çakır var. Tuşlu çalgılarda Berk Özen ve davulda Burak Beyrek ile tamamlanan grubun “Evindesin” adlı bu ilk albümlerine gelirsek, altyapı olarak “Indie”yi gerçekten hissettirdiğini söyleyebilirim. Ahmet Koç’un müzik direktörlüğünde 3 aylık bir sürede kaydedilen ve Erdem Sökmen, Ali Koç , Utku Ünal, İsmail Soyberk ,Gündem Yaylı Grubu gibi ülkemizin önde gelen müzisyenlerinin de misafir sanatçı olarak katkıda bulunduğu albümdeki bazı şarkılarda doğu tınıları duyulabiliyor, öte yandan genel olarak ise şarkı sözlerinde bir tür karamsarlık ve içe kapanıklık göze çarpıyor (özellikle “Kıştı Bunu Yazdığımda” ve “Kal” bu duyguyu çok başarılı yansıtıyor). Bazı şarkılarda geri vokal ihtiyacı belirgin biçimde hissediliyorsa da bu, grubun genel çizgisini bozmuyor. Çıkış parçası ve ilk klip olarak seçilen “Evindesin” dışında “Nerde” ve “Unut ve Uyu” da albümün bence öne çıkmayı hakeden diğer şarkıları.

Arkabahçe’nin, son yıllarda hızla yükselen rock trendinin içinde kendine kolayca yer bulacağını ve daha geniş kitlelere ulaşacağını düşünüyorum.

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder