22 Mayıs 2006 Pazartesi

Eurovision’da rock müziğin zaferi

Bir Eurovision daha geldi geçti. 45 yıldır Eurovision’a katılan ama bir türlü şeytanın bacağını kıramayan Finlandiya, “Hard Rock Hallelujah” şarkısıyla tarihinin ilk birinciliğini aldı. Aslında provalarda da kendini hissettirmişti çünkü son yıllarda bu yarışmayı hep diğer şarkılardan gerçekten müziğiyle, görselliğiyle, şovuyla ve duruşuyla farklı olanlar kazanıyor. Bu kural bu yıl da değişmedi, üstelik bu kez rock müzikle. Yüzlerindeki maskeleriyle dikkat çeken ve rock müziğin içinde de marjinal bir şöhretleri olan Lordi grubu birçok ülkeden tam puan aldı. Rusya ve Bosna da favoriler arasındaydı ve tahmin edildiği gibi ön sıralarda yerlerini aldılar. Öte yandan Yunanistan, bu işe çok erken bir zamanda “yarışmanın gelmiş geçmiş en büyük organizasyonunu yapacağız” diyerek başlamışlardı ancak ne yazık ki organizasyonun perde arkasında birçok aksaklık vardı. Perde önünde ise Eurovision’un açılışı ve şovlar görkemliydi görkemli olmasına ama sahnede Sakis ve Maria’nın sunuculuğuna iyi diyebilmek pek mümkün değil. Bu arada tanıtım postcardlarında İstanbul 2004’ten esinlenilmesi de dikkat çekici başka bir benzerlikti.



Türkiye 91 puanla 11.sırada ve sadece 2 puanla 10.olan İrlanda’nın bir sıra gerisinde kaldı. Yarı finali aşan Sibel Tüzün ve dansçıları finalde de bence harika bir şov çıkardılar ve “Süperstar” imajını sahneye oldukça başarılı taşıdılar, ancak yeterli olmadı. Çok eminim ki şarkımız Türkçe yerine tamamı İngilizce okunsaydı ilk 5’te oalbilirdik. Şarkıları Amerika’ya ve Kanada’ya bile uzanmış ve özellikle “Call Me” ile kariyerinin en üstlerine tırmanmaya yaklaşmış bir Anna Vissi bile “Everything” şarkısıyla sadece 9.olabildiyse bazen şarkı, şov ya da şöhret de bir işe yaramıyor. Genelde pop şarkıların yarıştığı Eurovision’da hard rock bir şarkının iş yapamayacağı tezi ise bu yılla birlikte çürümüş oldu.



Türkiye’nin Ermenistan’a 10 puan vermesi ise ayrı bir heyecan oldu. Politikanın müziğe yenik düşmesi olarak yorumlanan bu hadise, umuyorum ki Avrupa’ya ders olmuştur. Lordi’nin zaferinden sonra bakalım seneye Helsinki’de yarışacak şarkılarda rock müzik mi ağırlıklı olacak, yoksa yeni arayışlar mı? Ne olursa olsun şu muhakkak ki, Eurovision’da televote dönemi olumlu ya da olumsuz her türlü sürprize açık. Bakalım seneye TRT nasıl bir strateji izleyecek?

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder