13 Nisan 2006 Perşembe

Eurovision’a Doğru…

Nisan’ı da yarıladıktan sonra, Mayıs ayındaki Eurovision’a doğru bir adım daha yaklaşmış olacağız. 18 ve 20 Mayıs tarihlerinde Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapılacak yarışma bu yıl 51.yılında. Bugüne dek ortalama 1000 şarkının ve yüzlerce sanatçının yarıştığı bu milletlerarası müzik organizasyonunda çıta gün geçtikçe yükseliyor ve birincilik de zorlaşıyor. Daha iki yıl önce yarı final olayını getirerek ön eleme sistemini başlatan EBU, bu kez de ilk 10 kuralını biraz daha zorlaştırarak sıralamada ilk 6’ya kalamayan ülkelerin ertesi yıl yarı finalde yarışabilmeleri kuralını başlattı. Bu da demek oluyor ki, Sibel Tüzün ve Süperstar 7. olursa seneye yine yarı finaldeyiz.

Bu yılki şarkımız hakkında detaylı yorum yapmayacağım, zira üzerinde herkesin laf hakkı olduğu (medyamız sağolsun) ve bir tür “polemik havuzu” olarak laçkalaştırılan ve ulusal finalleri ve yıllarca ekran başına kitleyen Vatan Millet Sakarya heyecanıyla Türk pop müzik tarihimizde çok özel bir konuma sahip ve Sertab’la birlikte yeniden popülerleşen Eurovision’un medya tarafından bilinçsiz bir şekilde ele alınmasının aslında tamamen karşısındayım. Sibel Tüzün cephesinde ise medyadaki polemiklerde taraf olmama durumu var ki, en doğrusu da sanırım bu. Bunun dışında, kişisel fikrim, Süperstar’ın Eurovision’un özellikle televote dönemi için planlı, zekice kurgulanmış ve formata uygun, modern ve dansın retro ritmle harmanlanmış bir şarkı olduğu ve başarılı bir şov yardımıyla pekala üst sıralara da oynayabileceği yönünde...

Gelelim Sibel Tüzün ve Süperstar’ın gidişatına…İlk kez Yunanistan’ın kendi ulusal finalinde şarkısını Yunanca okuyan Tüzün, geçtiğimiz hafta Hırvatistan’a, oradan da Güney Kıbrıs’a gitmişti. Bosna Hersek, Malta, İspanya ve Finlandiya gibi ülkeleri de yarışmaya kadar gezecek olan Sibel Tüzün’ün Süperstar single’ı da önümüzdeki günlerde Yunanistan ve İngiltere’de piyasaya çıkıyor. Ülkemizde şarkıyı seven az insan çıktı gerçi ama Süperstar’ın yurtdışındaki liste ve anketlerde genelde ilk 10’a girdiğini belirtmem gerekiyor. Son dakika değişikliği olmazsa şarkı Türkçe olarak yarışacak ve bu da Sibel’in zirve yarışını biraz zorlayacak. Şov konusunda İngiltere’nin ünlü koreograflarından Gary Lloyd’la çalışan Tüzün, bakalım nasıl bir sonuç alacak? Özellikle Sertab’a da yapılan ve zafer sonrasında “180 derece dönen” eleştirileri düşünüyorum da, medyanın bu olayı bu kadar vatan millet meselesine dönüştürmesine hiç gerek yok diyorum. Herşeyin nihayetinde bu ülke sonunculuğu da, birinciliği de (çok şükür) görmüş durumda. O halde bırakın da 18 ve 20 Mayıs’da rahatça koltuğumuza yaslanıp yarışmanın keyfini çıkaralım:)

Olcay Tanberken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder