Ülkemizde en büyük eksiklerden birinin belgeleme ve arşiv eksikliği olduğu hepimizin malumu. Neredeyse hemen her türlü konu ve dalda geçmişe dönük bir araştırma yapılma ihtiyacı duyulduğunda doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak hep çok zor oluyor bu ülkede, hatta kimi zaman da imkansıza varan düzeyde… Bilgi eksikliğinin en çok olduğu konulardan biri de müzik tarihimiz ne yazık ki. 60’lar ve 70’lerde fırtınalar estiren sanatçıların birçoğu piyasadan silinip gitmekle kalmadı, arkalarında onlarla ilgili şarkı ve bilgiler de hayranları ya da sıkı koleksiyoncular dışında kimselerin fazla da ilgisini çekmedi, onca derleme albüm ve projeye rağmen de çekmemeye devam ediyor. Ancak bunların hepsi de popüler kültürümüze bir köşesinden katkısı olmuş isimler, olaylar, şarkılar. O halde unutulmak ve tarihe gömülmek onların kaderi olmalı mı?
Türk pop müzik tarihimizin dünden bugüne evriminin tüm süreci, birkaç yıl önce Naim Dilmener’in “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” kitabında kronolojik bir sırayla anlatılmıştı. Oldukça doyurucu ve dönemin popüler gazete ve dergilerinden de haberlere de yer verilen kitabın, sanıyorum önümüzdeki yıllarda da eklenecek içerikle yeni baskılar yapmaya oldukça müsait bir yapısı var. “Eski45likçiler” akımının öncülerinden Murat Meriç de, bu konuda en az Bak Bir Varmış Bir Yokmuş kadar başarılı sayılabilecek iyi bir derlemeyle karşımıza çıktı. Onu tanıyanlar Alper Fidaner’le yaptıkları 45’lik partilerini, yayınlanan birkaç sayısıyla bile oldukça ses getirmiş “Müzük” dergisini, radyo programlarını, müzik yazılarını ve TRT’de yayınlanan “Kırkbeşlik” programını unutmuyor. Şimdi bütün bunların yanına bir de “Pop Dedik” adıyla İletişim yayınlarından çıkan kitap projesi eklendi.
Dün akşam Radyo Viva’da Tamba Tumba’nın konuğu olan Murat Meriç’le 60’lardan 70’ler ve 80’lere dek uzanan süreçte Türkçe sözlü aranjmanlardan ilk Türkçe bestelere, yarışmalardan dünya piyasasına açılmayı denemiş tüm sanatçılarımıza kadar çeşitli başlıkları ele aldık. Tabii kitabını da anlattı bizlere.
Ön kapağı Arslan Eroğlu’nun “pop”u birebir özetleyen tasarımından oluşan ‘Pop Dedik’in arka kapağındaki yazı, kitabın içeriğini özetler nitelikte:
“Kanto, tango, caz, saz, alafranga, Arabik havalar, Yunan ezgileri, Yeşilçam filmleri, aranjmanlar, türküler, düğün şarkıları, barış şarkıları, Atatürk şarkıları, futbol şarkıları, işçi şarkıları…Renkli bir ‘Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği’ programı. Hazırlayan ve sunan: Murat Meriç…”
Olcay Tanberken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder